Julian Assange kvar i brittiskt fängelse

2019-09-13 16:24  
Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: TT

Wikileaks-grundaren Julian Assange hålls kvar i brittiskt fängelse även efter det att han avtjänat nuvarande straff. Domstolen Westminster Magistrate's Court i London anser att risken är för stor att flyr, då han kan komma att överlämnas till USA.

Assange skulle ha släppts från fängelset Belmarsh den 22 september. Han har då avtjänat straffet för att ha brutit mot borgensfrigivning.

Domaren slår fast att Assange har avvikit tidigare, rapporterar BBC.

Storbritanniens regering godkände i somras USA:s begäran om att få Assange utlämnad. Där misstänks han bland annat för dataintrång genom att ha knäckt lösenord till ett av det amerikanska försvarsdepartementets datasystem.

Den rättsliga processen i brittisk domstol för att avgöra om Assange ska utlämnas till USA väntas ske i februari.

I Sverige har åklagare Eva-Marie Persson hållit flera vittnesförhör rörande fallet om våldtäkt när Assange besökte Sverige 2010. Assange nekar till anklagelserna och har vägrat att resa till Sverige för att bli förhörd.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer