Jane Goodall: ”Vi måste förändra oss – annars är mänskligheten slut”

2020-06-05 12:23  

Som svar på viruspandemin för covid-19 måste vi ändra vår mathållning och upphöra med att exploatera naturen – annars är mänskligheten slut. Det varnar världens mest kända primatolog, Jane Goodall.

Hon började studera schimpanser i Tanzania under tidigt 60-tal, ett arbete som fortsatte över årtionden. Långa perioder i skogen tillsammans med en fysisk närhet till flocken i Gembo National Park gav helt nya insikter om djuren – inte minst deras sociala liv.

Jane Goodall har också profilerat sig som en miljöaktivist, och nyligen genomförde hon en webbsändning anordnad av organisationen Compassion in World Farming. Där varnade 86-åringen för att mänskligheten är körd om vi inte väljer att anpassa vår mathållning som svar på den pågående pandemin. Det rapporterar The Guardian.

Viruset tros ha sin källa hos fladdermöss vidare genom andra värddjur. Oavsett smittväg tar Goodall ett bredare perspektiv och menar att människans exploatering av naturen har gett förutsättningar för pandemin, där exempelvis avverkning förstör naturliga habitat och utrotar djurarter. Även jordbruket får en släng av sleven. Primatologen och tillika vegetarianen ser det som en reservoar för djursjukdomar som även kan skada mänskligheten.

Läs mer: Fler coronatestas – men vad säger egentligen svaren?

– Vi har själva dragit på oss detta på grund av vår totala avsaknad av respekt för djur och för miljön. Vår uteblivna respekt för vilda djur och för tamboskap har skapat en situation där sjukdomar kan överföras och smitta människor. Folk måste röra sig bort från det industriella jordbruket och skyndsamt sluta upp med att förstöra naturliga habitat, sa Jane Goodall i webbsändningen enligt The Guardian.

Enligt Jane Goodall är en viktig åtgärd att bekämpa fattigdom, eftersom hungriga människor av givna skäl inte prioriterar naturvärden. Likaså bidrar krig och andra våldsamma konflikter alltid till negativa konsekvenser för ekologin. Ett stort ansvar ligger givetvis hos konsumenterna med en stark ekonomi, som behöver se över sina köpvanor.

– Högintensiva jordbrukssystem har skapat ett överskott av mat, men åtminstone i Europa har man också avsevärda mängder avfall – och ibland lidande djur. De här fenomenen oroar mig djupt. De delar som inte fungerar är etiskt ifrågasättbara och socialt samt miljömässigt oacceptabla. Våra medborgare förväntar sig mer och vi kommer att leverera en bättre balans för att säkerställa att rutinerna inom jordbruket är hållbara samtidigt som maten har ett överkomligt pris, säger Jane Goodall.

John Edgren

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer