Jägarna vill spänna bågen

2017-11-01 11:05  
Jakt med pilbåge kan bli verklighet i de svenska skogarna. Foto: IBL

Jakt med pilbåge kan bli verklighet i de svenska skogarna om jägarna får som de vill.

– Jag tycker att åtminstone dovhjort borde bli tillåtet, säger Daniel Ligné vid Svenska Jägareförbundet som filar på ett förslag.

I nuläget är det inte tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige, och bågentusiasterna får än så länge ta sig till exempelvis Finland, Danmark, Frankrike eller Italien för att kunna jaga. Men nu arbetar Svenska jägareförbundet och Bågjägareförbundet på att ta fram ett förslag på hur bågjakt i Sverige kan utformas, skriver Jaktjournalen.

– Det kommer att handla om en speciell bågjägarexamen med ett speciellt skjutprov. Och jag kan redan nu säga att det blir bara de mest hängivna jägarna som kommer att lyckas ta sig igenom det nålsögat. Det är inte lätt att skjuta bra med båge, säger Daniel Ligné till tidningen.

LÄS MER:

Läs mer: Bygg pilbågen med stenåldersteknik

Jägareförbundet var tidigare emot bågjakt, men har nu svängt i frågan.

– Jag tror att det är insikten om hur man jagar med pilbåge i Finland och Danmark, och i Nordamerika där bågjakten är en jätterörelse, som fått våra medlemmar att ändra uppfattning, säger Ligné.

Nästa år ska Naturvårdsverket se över föreskrifterna för jaktmedel. Marcus Öhman, chef för viltförvaltningen vid Naturvårdsverket, känner inte till Svenska jägareförbundets förslag i detalj men säger att ett sådant måste övervägas noga.

– Det är en annan typ av jakt och ska det tillåtas måste man se över konsekvenserna, både hur den ska bedrivas och hur den kan påverka viltet. Men det är ingen omöjlighet, säger han till TT.

Jakt med pilbåge är redan stort i många andra länder, men det är alldeles för tidigt att säga något om dess eventuella framtid i Sverige.

– Jag tycker det är viktigt att Naturvårdsverket beaktar den här frågan också, men vi får se om det här är något vi kommer att prioritera. Jag vill inte säga något vare sig för eller emot förslaget förrän jag har sett det, säger Marcus Öhman.

Mer om: Jakt Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer