Italienskt slarv kan ha förvärrat spridning av coronaviruset

2020-02-27 14:36  
Sjukhuspersonal med nya sjukhussängar utanför sjukhuset i Codogno i norra Italien i förra veckan. (Arkivbild Foto: Luca Bruno/AP/TT

Bristande rutiner på sjukhus i Italien kan ha lett till den snabba spridningen av coronavirus i landet, varifrån smittan sedan spridits vidare ut över Europa.

Efter medierapportering om att det dröjt rejält innan den troliga första smittobäraren testades för viruset har åklagare nu inlett en utredning av sjukhus i regionen Lombardiet. Polis har gjort besök på sjukhus i städerna Codogno, centrum för utbrottet, samt Casalpusterlengo och Lodi, enligt The Guardian.

Utredningen kommer sedan även premiärminister Giuseppe Conte beskyllt vården i regionen för bristande hantering av det första fallet.

Flera läkarkontakter

Den 38-årige man som beskrivs som "patient ett" tros ha hunnit smitta sin gravida fru, en vän han tog en löptur med, tre äldre personer på en bar samt åtta sjukvårdsanställda och patienter på sjukhuset i Codogno. En av de sistnämnda uppges vara en 77-årig kvinna som dog i söndags.

Läs mer: Hur smittar coronaviruset och vilka är symptomen? Experten svarar

Enligt italienska medier hann 38-åringen träffa läkare vid fyra tillfällen under en period av flera dagar innan varningsklockorna började ringa. Och när symptomen väl togs på allvar ska han ha fått tillbringa totalt 36 timmar på sjukhuset innan han till slut testades för coronaviruset och sattes i karantän.

Försvarar sig

Sjukhusanställda har uppgett att det dessutom dröjde flera timmar efter det att han testat positivt tills att alla i personalen hade varnats om smittorisken.

Kritiker har påpekat att mannen, enligt riktlinjer som infördes i slutet av januari, borde ha behandlats som potentiellt virussmittad redan från början, även om han inte hade någon tydlig koppling till Kina.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

Sjukvårdschefen i Codogno, Giorgio Scanzi, försvarar sig dock mot anklagelserna.

– Vi har gjort vår plikt och vi har ett rent samvete, säger han enligt La Repubblica.

Över 400 personer har bekräftats smittade i Italien och hittills har 12 människor dött. Flera av de fall som under de senaste dagarna upptäckts i andra länder i Europa har rört personer som nyligen besökt Italien.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer