Istäcket vid Antarktis minsta för juli månad

2022-08-10 07:47  
Istäcket vid Antarktis mättes i juli till det minsta på 44 år. Arkivbild. Foto: AP/TT

Havsisen i Södra ishavet vid Antarktis krymper. I juli i år var istäcket det minsta hittills för månaden under de 44 åren som mätningarna pågått, visar EU:s satellitövervakning.

Enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus var havsisen i juli 1,53 miljoner kvadratkilometer, vilket är omkring sju procent mindre än genomsnittet för motsvarande månad under perioden 1991–2020.

Extremhöga temperaturer

Noteringen är den lägsta sedan mätningarna började och följer efter rekordlåga isnivåer under juni. Ända sedan februari i år har de månatliga mätningarna varit under medel.

Juli präglades av extremhöga temperaturer på flera håll i norra Europa och i Storbritannien, och var torrare än normalt på de flesta håll på kontinenten.

Läs mer: Studie: Utsläpp ökade risk för värmebölja

Även i Norra ishavet vid Arktis var istäcket lägre än genomsnittet för juli månad, enligt Copernicus som här noterade en minskning med fyra procent.

Havisen minskar

Havsisen runt Svalbard i Arktis har sedan i maj minskat kraftigt. Det befaras bland annat drabba isbjörnarna, som är beroende av istäckta hav för att klara sig, vilket NRK nyligen rapporterat om.

Klimatförändringarna förstärker den issmältning som orsakas av varmt sommarväder, sade forskaren Signe Aaboe till NRK.

Läs mer: Forskare vill ha dina algspaningar: ”Får bättre prognoser”

Mängden havsis i Arktis har minskat i flera decennier, i takt med att människan bränt alltmer fossila bränslen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer