Inhemsk läkemedelsproduktion ”inte en lösning för den här pandemin”

2020-09-03 07:38  
Foto: Martina Holmberg / TT

Svensk produktion är ingen lösning för att hantera läkemedelsbrist under coronapandemin, menar Läkemedelsverket. I akut krisläge föreslås i stället brutna läkemedelsförpackningar som delas upp till flera olika personer.

Läget är bättre än under våren och lagren beskrivs som fullare än på länge. Däremot finns fortfarande risken för läkemedelsbrist om coronapandemin tilltar framöver, skriver Läkemedelsverket i sin rapport om framtiden.

– Risk för problem i produktionskapaciteten finns också, men en större risk är att det händer saker med gränskontroller och restriktioner, säger Maja Marklund, direktör för verksamhetsområde Användning på Läkemedelsverket.

”Uppenbara utmaningar” med inhemsk produktion som beredskap

Något som har diskuterats är vilken roll inhemsk läkemedelsproduktion skulle kunna spela för att minska risken för att lagren sinar. För drygt en vecka sedan beslutade regeringen att frågan ska utredas. Men tjänstemännen på Läkemedelsverket är inte helt sålda.

– Vi är inte negativa men vi ser uppenbara utmaningar med det som beredskapsstrategi, säger Maja Marklund.

I rapporten ser myndigheten inte inhemsk produktion som en strategi för att hantera fortsatta utbrott av covid-19.

– Vi ser det definitivt inte det som en lösning för den här pandemin. Det är alldeles för lång startsträcka för att få igång, säger Maja Marklund.

Endast en ”mycket liten del” av svenskarnas läkemedel produceras i landet, enligt myndigheten.

– Sverige har inte i dag någon offentligägd produktionsanläggning som klarar av att producera de volymer som vi har behov av. Många frågor återstår att reda ut och det är också mycket dyrt med lagerhållning och maskinpark.

Brutna förpackningar en lösning

Under våren gällde bristen framförallt narkosläkemedel som används inom intensivvården. Vilka läkemedel som framöver riskerar att bli en bristvara är svårt att sia om, men vid en akut bristsituation öppnar Läkemedelsverket för brutna förpackningar av receptbelagda läkemedel.

– I en absolut kris kan man tänka sig att en förpackning med åtta kartor delas upp på två personer som får fyra var, säger Maja Marklund.

Idag är detta inte tillåtet, och för att göra det möjligt skulle det krävas både regel- och lagändringar.

– Vi har vänt mycket på den frågan och det är inte enkelt att regelmässigt få till det i Sverige, säger Marklund.

Erik Nilsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer