Inget svenskt avtal om covidtabletter

2021-11-26 07:06  
Tabletterna möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök. Foto: Merck & Co/AP/TT

Sverige har ännu inte slutit något avtal om inköp av de nya tabletter som ska kunna ges till personer som insjuknat i covid-19 och riskerar att bli svårt sjuka. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Den samlade bedömningen ser för närvarande ut att behovet inte är så stort, så vi avvaktar, säger Susanne Bergman, samordnare och utredare på Socialstyrelsen, till radion.

Enligt läkemedelsbolagen kan det bli brist på medicinerna och Susanne Bergman uppger att Socialstyrelsen för dialog med läkemedelsbolagen och regionerna.

Ett läkemedel väntas godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inom kort och ett antal europeiska länder har redan tecknat avtal om medicinen.

Förra veckan godkände EMA Lagevrio, även känt som molnupiravir och tillverkas av det amerikanska läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme (MSD), för användning i nödfall.

Läs mer: Vaccinrevolutionen – ”Möjligheterna blir i princip helt obegränsade”

Mer om: Covid-19

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer