Ingenjören Farmanbar blir energi- och digitaliseringminister i nya regeringen

2021-11-30 11:45  

Khashayar Farmanbar tar över som energi- och digitaliseringsminister efter Anders Ygeman. ”Examen i avancerat datanörderi” beskriver han sin bakgrund. Han är också innehavare av ett patent – och var medgrundare av ett företag som kom med på Ny Tekniks 33-listan.

Uppdaterad

När nya statsministern på tisdagen presenterade sin regering fanns flera nya namn på områden som rör teknik, industri, miljö, lantbruk, energi och högre utbildning.

  • Energi- och digitaliseringsminister: Khashayar Farmanbar (ny)
  • Infrastrukturminister: Tomas Eneroth (kvar)
  • Klimat- och miljöminister: Annika Strandhäll (ny)
  • Näringsminister (industri): Karl-Petter Thorwaldsson (ny)
  • Landsbygdsminister: Anna-Caren Sätherberg (ny)
  • Minister för högre utbildning samt rymdminister: Anna Ekström (ny)

Khashayar Farmanbar tar över ministerposten för energi och digitalisering från Anders Ygeman, som går till justitiedepartementet.

– Jag blev himla glad när Magdalena Andersson ringde, det här är mina hjärtefrågor, sa han under pressträffen efter regeringsförklaringen.

Läs mer: Nye energiministern: ”Jag kommer alltid att stå på elkonsumenternas sida”

Khashayar Farmanbar är ingenjör i datateknik, eller som han själv beskrev det ”jag har en examen i avancerat datanörderi och en annan i industriell marknadsföring”.

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister talar efter att Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering under en pressträff efter regeringsförklaringen i i Riksdagen. Foto: Sören Andersson / TT

Han flyttade till Sverige från Iran som barn och är uppväxt i Boden, en av de orter i norra Sverige där det pågår en stor etablering av nya industrier. Just i Boden handlar det om H2 Green Steel, som ska tillverka fossilfritt stål.

Läs mer: H2 Green Steel satsar på fossilfritt stål – men slopar pilotsteget

En viktig förutsättning för de nya industrierna är tillgången på förnybar elproduktion.

– Boden är en stad som präglas av den här framtidstron som vi ser kommer fram med nyindustrialiseringen och de gröna jobben som växer fram, inte minst i norra Sverige. Jag är övertygad om att framtidens jobb är och kommer att ske med elektrifiering. Vi behöver både mer el i hela landet och bättre elnät. Vi ska fortsätta bygga ut förnybar el och kraftigt öka takten i elnätsutbyggnaden, sa han på pressträffen.

Khashayar Farmanbar är ledamot i SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) beredning för digitalisering.

– Jag brinner för digitalisering. Digitalisering ger fantastiska möjligheter för att förbättra kvaliteten i den välfärd vi alla vill ha men också möjlighet att kunna leva och bo och verka i hela vårt långa land.

Grundade it-företag – har ett beviljat patent

Khashayar Farmanbar har examen från Luleå tekniska universitet, och startade i samband med sin universitetstid i början av 00-talet företaget Agency 9 och var vd för det företaget till 2013. Agency 9 utvecklade lösningar för 3d-visualisering av främst kartor och stadsbyggnadsprojekt.

Agency 9 var 2009 med på Ny Tekniks 33-listan. Det är Ny Tekniks startuplista där vi varje år samlar Sveriges 33 mest innovativa unga teknikbolag. Khashayar Farmanbar intervjuades av Ny Teknik flera gånger om företaget, som i denna artikel om Agency 9:s renderingsmotor.

Läs mer: Lista: Svenska hoppen blev dagens techstjärnor (2008-2021)

Under den tiden beviljades han och medgrundaren Tomas Karlsson patent för ”en metod för att rendera en scengraf utan rot med en användarkontrollerad renderingsordning”, enligt Svensk Patentdatabas.

Agency 9 såldes för några år sedan till amerikanska Bentley Systems.

Khashayar Farmanbar är i dag oppostitionsråd för S i Nacka kommun. Han har också medverkat som vigselförättare i SVT-serien Gift vid första ögonkastet.

Industriminister: Tidigare LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson

Näringsminister (industri): Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: TT
 

Karl-Petter Thorwaldsson var LO-ordförande fram till förra året. Han har tidigare lett ungdomsförbundet, SSU, och studieförbundet ABF. Nu tar han över industriministerposten efter Ibrahim Baylan.

– Min bedömning är att just nu har vi den största innovationskraften någonsin i svenskt näringsliv. Aldrig förr har fler idéer kommit fram än vad som görs just nu. Men de ropar efter mer politik. Politiken måste finnas där för att tillsammans med näringslivet klara denna världens viktigaste omställning till ett fossilfritt samhälle till senast 2045, sa han på pressträffen.

Karl-Petter Thorwaldsson har under 2021 varit rådgivare åt SSAB, som är med i projektet Hybrit, satsningen på fossilfritt stål där även LKAB och Vattenfall är aktörer. Enligt Dagens industri menar Karl-Petter Thorwaldsson att det inte gör honom jävig i frågor som har med frågor som rör SSAB, Hybrit eller H2 Greens Steel.

– Det är inte klarlagt än. Jag har inte träffat rättschefen och vi har inte gjort en bedömning av det. I så fall får vi lämna den typen av frågor till någon annan. Min bedömning är att det inte kommer att behövas, men det måste naturligtvis vara klarlagt så att jag inte tar beslut eller påverkar sådant som skulle kunna påverkas av min tidigare anställning, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens industri.

Klimat- och miljöminister: Annika Strandhäll

Klimat- och miljöminister: Annika Strandhäll. Foto: TT
 

Annika Strandhäll var tidigare tidigare socialminister, och längre tillbaka socialförsäkringsminister. Nu blir hon miljöminister efter Per Bolund (MP), då Miljöpartiet har lämnat regeringen. Hennes budskap vid presentationen på tisdagen var att Sverige måste göra mer när det gäller omställning i klimatarbetet.

– Mycket arbete återstår. Takten måste upp ytterligare. Vi ska vara världsledande när det gäller den gröna industriomställningen. Men investeringstakten måste öka, sa hon utan att ge fler detaljer.

Minister för högre utbildning: Anna Ekström

Minister för högre utbildning: Anna Ekström. Foto: TT
 

Fram till nu har Anna Ekström varit utbildningsminister. Nu får hon i stället för grund- och gymnasieskolan ansvar för högre utbildning, vuxenutbildning och forskning vid universitet och högskolor. Anna Ekström får också ansvar för regeringens rymdfrågor.

– Jag kommer att prioritera kvaliteten i utbildningen. Jag kommer också att arbeta hårt för att förbättra kompetensförsörjningen på den svenska arbetsmarknaden, sa hon.

Anna Ekström lyfte fram det nya omställningsstudiestödet som ska införas 2023 och riktar sig till yrkesverksamma som vill byta bana.

– Ska vi klara av att vara ledande i klimatomställningen då är kompetensförsörjningen en nyckelfråga. Klimatomställningen kräver många industriarbetare, sa Anna Ekström.

Anna Ekström lyfte också fram vikten av forskningens frihet.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer