Hud och ben kan 3d-printas i rymden

2019-07-10 14:45  

Europeiska rymdorganisationen, ESA, har tagit fram en metod för att 3d-printa mänskligt hud- och benmaterial i rymden. De första utskrifterna har just presenterats.

Det tar lång tid att resa till Mars. Om en astronaut ombord på farkosten får en brännskada eller en benfraktur går det inte att vända tillbaka.

Det är anledningen till att forskare vid Dresdens tekniska universitet har arbetat med en metod för att 3d-printa mänsklig vävnad i rymden.

Tekniken att skriva ut olika biomaterial befinner sig i sin linda på jorden. I rymden skulle den kunna bli viktig eftersom människokroppen där läker sämre.

– Vid en brännskada, till exempel, kan ny hud skrivas ut i stället för att transplanteras från andra ställen på astronautens kropp, vilket kan ge sekundära skador som inte läker lätt i rymden, säger Tommaso Ghidini på ESA, på organisationens hemsida.

För att få fram en metod som går att använda när gravitationen är låg använde forskarna växt- och algmaterial för att göra mänsklig blodplasma tjockare. På så sätt ska det gå att använda plasma som bläck vid utskrift av hudceller i rymden.

Jessica Meir ska jobba med 3d-printing

Benmaterialet skrevs ut på liknande sätt, men då användes den tjockare blodplasman ihop med mänskliga stamceller. Forskarna tillsatte också kalciumfosfat för att skapa en stöttande stomme för materialet. Ämnet absorberas sedan av kroppen.

Både hud- och benmaterialet skrevs ut upp och ned för att visa att metoden går att använda i rymden. Här är en film som visar hur hud skrivs ut:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=51&v=1t7aHnIfVAo

I nedanstående Youtubeklipp framgår hur benmaterial printas upp och ned.

ESA poängterar dock att de utskrifter av hud och ben som nu har presenterats bara är ett första steg på en lång väg mot en metod som fungerar väl i rymden. Projektdeltagarna går vidare med att granska vilken typ av utrustning som skulle krävas ombord.

Målet: Printa hela inre organ

Forskarna ska också försöka skapa mer komplicerad vävnad för transplantationer. Målet är att kunna skriva ut hela inre organ.

Förra året rapporterade Ny Teknik om planer på att uppgradera en 3d-printer ombord på Internationella rymdstationen, ISS, så att den kan skriva ut mänsklig vävnad. Svenskamerikanska Jessica Meir, som skickas till ISS i september, har också nämnt att bioprinting är ett av flera områden hon kommer att ägna sig åt ombord.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer