Huawei-krisen: Kanadas ambassadör sparkas

2019-01-28 07:30  
Foto: Adrian Wyld

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har sparkat landets ambassadör i Kina mitt under den diplomatiska krisen mellan de båda länderna.

Ambassadören John McCallum har väckt uppseende genom att kritisera USA:s begäran att Ottawa ska lämna ut teknikjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou.

”I går kväll begärde jag och accepterade John McCallums avskedsansökan från posten som Kanadas ambassadör i Kina”, säger Trudeau, utan att ange något skäl.

Läs mer: Huawei pausas av Vodafone efter påstått sanktionsbrott

Meng Wanzhou greps i Vancouver den 1 december, när hon skulle byta flyg. Gripandet skedde på begäran av USA, som anklagar henne för inblandning i brott mot USA:s sanktioner mot Iran. Efter gripandet har två kanadensiska medborgare frihetsberövats i Kina.

McCallum har i intervjuer kritiserat USA:s begäran om utlämning. Han har bland annat pekat på politiska kommentarer från USA:s president Donald Trump och det faktum att Kanada inte skrivit under de sanktioner som USA anser att Meng Wanzhou brutit mot.

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer