Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

”Hesa Fredrik” ljöd i Bankeryd – ingen vet varför

2019-11-12 10:47  
Den nya varianten av Signal för VMA eller Viktigt meddelande till allmänheten, även kallad Hesa Fredrik. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sent på måndagskvällen började ”Hesa Fredrik” tjuta i Bankeryd norr om Jönköping. Varför det viktiga meddelandet till allmänheten (VMA) gick ut är oklart.

Polisen, SOS och räddningstjänsten fick under kvällen in en stor mängd samtal från oroliga boende i området.

– Jag fick samtal från olika håll att det lät något och att det lät något otroligt. Så mycket riktigt har det gått ut en signal där, säger Richard Lindqvist, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

En tekniker skickades ut under natten för att felsöka och se till att det inte gick ut fler signaler. Felsökandet fortsätter under tisdagen.

Läs mer: Hellre sms än Hesa Fredrik när folket väljer

VMA-larmet används vid olyckor eller allvarliga situationer för att varna allmänheten vid till exempel en stor brand. Det kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

Signalen i Bankeryd ljöd endast vid ett tillfälle, enligt räddningstjänsten. Däremot råder olika uppgifter om hur många signaler som gick ut.

I juli 2017 ljöd "Hesa Fredrik" av misstag i Stockholm. Mänskliga faktorn låg bakom signalen den gången. SOS, Polisens och MSB:s sajter gick ner när människor försökte söka information. SOS Alarm tog på sig ansvaret för misstaget och flera myndigheter pudlade över hur de hanterat händelsen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer