Hård kritik mot regeringens skogsprogram

2018-05-18 12:39  
Foto: Robert Granström / TT

Regeringen presenterar i dag Sveriges första nationella skogsprogram. Och det möter omedelbart hård kritik. ”Det är skrämmande innehållslöst”, säger förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).

Den nuvarande landsbygdsministern, Sven-Erik Bucht (S) var stolt och glad när han presenterade en sammanfattning av programmet, som ännu inte är offentligt.

– Nu har vi ett grunddokument om skogen som är jätteviktig för jobben, tillväxten, miljön och rekreation, säger han.

Nyckelorden som präglar programmet är jobb, hållbar tillväxt i hela landet och en växande bioekonomi.

Fem områden i fokus

Strategin har fem fokusområden som försöker nå en jämn balans mellan produktion och miljö. Den innehåller inga konkreta förslag, utan regeringen tänker återkomma med en handlingsplan lite längre fram.

Eskil Erlandsson (C) är upprörd över vad han tycker är ytterligare en pappersprodukt där man skjuter problemen framför sig.

– Här har både statsministern och landsbygdsministern vid upprepade tillfällen utlovat spelregler och villkor som ska underlätta för skogsägare och den svenska skogsnäringen, för att förbättra vårt klimat, vår miljö och för det fossilfria samhälle vi vill ha, och där skogen spelar en nyckelroll, säger han till TT.

Hett om öronen

Den handlingsplan regeringen utlovar borde redan nu ha varit framme anser han. Orsaken till att den inte kommer är motsättningarna mellan S och MP i regeringen, enligt Erlandsson.

– Det är ju så uppenbart, och nu under galgen kommer man med ett tomt och innehållslöst dokument, och det samma dag som Landsbygdsriksdagen öppnar, säger Eskil Erlandsson, som tror att Sven-Erik Bucht kan få det hett om öronen på den.

– Det hoppas jag verkligen att han får.

Mer om: Skog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer