Hård kritik mot att USA skjuter på tullbesked

2018-05-02 10:16  
Omgiven av en grupp stålarbetare i jobbkläder och med skyddshjälm har USA:s president Donald Trump undertecknat beslutet att införa de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna. De nya tullarna börjar gälla om 15 dagar. Foto: TT

Beskedet om huruvida Sverige och andra EU-länder kommer att drabbas av USA:s nya tullar på stål och aluminium dröjer ytterligare en månad.

– Ett riktigt dåligt beslut av Trump, säger EU- och handelsminister Ann Linde om förseningen.

– Det ökar osäkerheten på marknaden, många svenska stålföretag kommer nu återigen inte veta vad som gäller, fortsätter Linde (S).

Liksom EU-kommissionen är hon kritisk till USA:s agerande i förhandlingarna.

– Först fick vi en månads undantag, nu får vi en månad till. Det är inte ett seriöst sätt att förhandla på.

Inte hoppfull

EU-kommissionen, med handelskommissionär Cecilia Malmström, skriver i ett uttalande att USA:s tullar på stål och aluminium inte kan rättfärdigas med hänvisning till landets nationella säkerhet, och kritiserar formerna för diskussionen med Vita huset:

”Som en långvarig partner och vän till USA kommer EU inte att förhandla under hot”, skriver kommissionen, som anser att EU ”fullständigt och permanent” bör undantas från tullarna.

Läs mer: USA:s tullar sänker Electrolux

Även den tyska regeringen gick efter beskedet från Vita huset ut och krävde ett permanent undantag. Ann Linde stämmer in i kravet, men anser att utsikterna för en överenskommelse nu inte är särskilt ljusa:

– Det här beskedet som kom i natt, det gör ju att man inte kan vara särskilt hoppfull. Dessutom har ju Donald Trump de senaste dagarna haft tal där han varit väldigt aggressiv mot EU, på ett sätt som jag tycker är väldigt orättvist.

Befarar prispress

Hon befarar att ytterligare investeringar nu kommer att läggas på is till följd av osäkerheten, och att den svenska stålindustrin med cirka 15.000 anställda därmed ska påverkas negativt. Ett annat orosmoln är att det kinesiska stål som varit ämnat för den amerikanska marknaden i stället ska exporteras till EU, med kraftig prispress som följd.

Läs mer: EU utreder skyddstullar på stål

USA införde i mars nya tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, men tillfälliga undantag gjordes för EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Australien och Argentina. När det gäller de tre sistnämnda länderna har USA nått överenskommelser om permanenta undantag enligt Vita huset, som dock ännu inte har offentliggjort detaljerna i avtalen. Även Sydkorea kommer att undantas från tullarna, enligt en källa till Reuters.

”Ingen gynnas”

EU, Kanada och Mexiko får nu vänta på besked om ståltullarna till den 1 juni. Samtidigt förbereder EU motåtgärder i form av tullar på en rad amerikanska varor – åtgärder som det exportberoende Sverige helst vill slippa använda, enligt Ann Linde.

– Ingen, allra minst Sverige, gynnas av att det här trappas upp, säger hon.

Om USA skrotar undantaget införs tullar på 25 procent på svensk export för cirka fyra miljarder kronor, nästan 10 procent av den totala svenska stålexporten.

Mer om: tull EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer