Här är sanningen om din klimatpåverkan

2018-05-16 18:00  

Nu kan du få veta hur stor klimatpåverkan du verkligen har. Den nya webbtjänsten Svalna räknar ut dina utsläpp utifrån uppgifter från ditt bankkonto.

– Bluffen blir synad, säger David Andersson, forskare vid Chalmers och upphovsmannen till den nya tjänsten.

Användarna som loggar in på tjänsten låter Svalna hämta uppgifter om transaktioner från bankkontot. Genom att fylla i övriga uppgifter om boende, familjesituation och bilägande kompletteras uppgifterna.

David Andersson menar att han är först med en tjänst som beräknar klimatpåverkan utifrån faktiska transaktioner. Och att det ger en sannare bild av utsläppen – även om beräkningen fortfarande är grov.

– Jag tror att det finns en jättestor risk att folk inte kommer ihåg hur många jeans man köpte förra året. Utsläpp från övrig konsumtion kan vara ganska stor och det missar man lätt när man använder andra tjänster. Vi är väldigt mycket noggrannare, säger han.

Läs mer: Nya klimattjänsten en rejäl käftsmäll

Syftet med tjänsten, som har lanserats av David Anderssons företag med samma namn, är att hjälpa människor att ta reda på vilka förändringar som ger störst resultat i minskade utsläpp.

– Vi märker att det är jättemånga som vill veta vad som är stort och litet i deras egen klimatpåverkan. Många är motiverade och känner ett eget ansvar men vet inte var de ska börja, säger han.

"Stort fokus på säkerhet"

Webbtjänsten har funnits på nätet i en betaversion i ungefär ett år. Hittills har ungefär 10 000 användare testat den, enligt David Andersson. Den är ännu inte färdigutvecklad, men nu går han ut och berättar om den brett.

På sociala medier har tjänsten redan blivit omtalad. Den återkoppling som David Andersson har fått från sina egna miljöintresserade vänner är att de trodde att de låg bättre till.

En del användare kan känna sig skeptiska till att dela med sig av uppgifter om personliga transaktioner. David Andersson försäkrar att stort fokus har lagts på säkerheten. Systemet har byggts tillsammans med it-säkerhetsbolaget Kirei.

– Vår lösning innebär att data sparas enligt alla gängse säkerhetsregler. Inte ens våra egna it-tekniker kan se användarnas sparade transaktionsdata. Det är bara när användaren själv loggar in som data kopplas till användaren, säger han.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer