Här är högskolorna där studenterna fuskar mest

2017-06-07 08:17  
Foto: TT

Allt fler studenter stängs av för fusk på landets universitet och högskolor. På tre år har antalet avstängningar på lärosätena som TT granskat ökat med 37,5 procent.

– Nytt rekord, säger Pontus Kyrk på Universitetskanslersämbetet (UKÄ) om förra året.

Totalt tog de 33 universiteten och högskolorna som ingår i TT:s granskning beslut om 733 avstängningar för fusk under förra året. I genomsnitt var det 2,5 avstängningar per 1|000 helårsstudenter.

– Var det så många? Det är nytt rekord, eller vad man ska kalla det, säger Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ som i fjol slutade göra årliga sammanställningar av avstängningarna på landets universitet och högskolor.

– Då har det ju skett en ökning, en ganska kraftig sådan, sedan 2015, forsätter han.

Mer exakt rör det sig om 103 avstängningar fler än 2015 – en ökning med över 16 procent. Antalet ökar dessutom för tredje året i följd. Jämfört med 2013 (533 avstängningar) rör det sig om en ökning med 37,5 procent.

Pontys Kyrk tror att det främst beror på att lärosätena blivit mer medvetna och bättre på att avslöja fusket.

– Man har bättre koll än vad man hade förut. Man är mycket mer skärpt på plagieringsfusk, säger han.

Annars är den återkommande frågan, som är svår att besvara, huruvida ett stort antal avstängningar beror på omfattande fusk eller är resultatet av ett nitiskt fuskjagande. Enligt samma logik är det svårt att veta om få avstängningar innebär att en högskola är fuskförskonad eller bara dålig på att sätta dit fuskarna.

Läs mer:

Läs mer: Ny teknik underlättar fusk på högskoleprov

Södertörns högskola genomförde flest fuskavstängningar per 1 000 studenter (7,3) förra året, tätt följd av Blekinge tekniska högskola (7,0) och Högskolan Väst (6,9).

Sett över tid har Mälardalens högskola varit tuffare, med i genomsnitt 5,9 fuskavstängningar om året från och med 2012. Södertörn (5,0) och BTH (4,8) ligger tvåa respektive trea.

– Vi gör anmälningar så fort det finns en misstanke, säger Jenny Tirén Berg, pressansvarig vid Södertörns högskola.

– Vi är väldigt strikta. Det är till exempel inte upp till läraren att ta ett samtal, utan finns det en misstanke om fusk så anmäls det och utreds.

Fyra mindre lärosäten stängde inte av någon under fjolåret. Handelshögskolan i Stockholm och Högskolan i Halmstad stängde bara av en person vardera. För Halmstad är det en dramatisk minskning från att ha legat på mellan 16 och 20 avstängningar om året under 2012_2014.

– Vi har stuckit ut på alla möjliga håll, säger Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad.

Hon nämner flera faktorer som lett till minskningen. Dels fuskas det inte lika mycket, dels är skolan tydligare gentemot studenterna vilket lett till mindre omedvetet fusk.

– Uppgifterna för studenterna var otydliga, det var ett gränsland huruvida det var plagiat eller inte.

Så avslöjades fusket

Det är analyser av likheter i provsvaren som har lett till att 51 fuskare på högskoleprovet har avslöjats. Först kom UHR fram till att 42 provsvar uppvisade identiska svarsmönster. I slutet av november fick dessa 42 personer därför underkänt på provet.

Sedan fick UHR ett nytt tips, som uppmanade myndigheten att titta närmare på ytterligare nio personers resultat, så analyserna fortsatte. Även dessa svar hade stora samstämmigheter, både för felaktiga och korrekta svar, vilket ledde till att UHR återkallade dessa provresultat.

Mer om: fusk Högskolor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer