Hans Rosling är död

2017-02-07 17:59  
Hans Rosling vinterpratar i Sveriges radio. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Professor Hans Rosling har avlidit. Han blev 68 år gammal.

Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han ägnade sin yrkesverksamhet åt globala hälsoproblem. Han var bland annat en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion. Han blev också känd för sin användning av statistik för att visa på den globala utvecklingen, ett arbete som bland annat bedrevs genom stiftelsen Gapminder.

Hans Roslings dotter Anna Rosling berättar för TT att hennes far för ett år sedan fick diagnosen cancer i bukspottkörteln.

– Han har behandlats under det här året. För några dagar sedan blev det sämre, säger hon.

I ett mejl beskriver familjen den sista tiden:

”Tidig tisdag morgon den 7 februari 2017 avled Hans Rosling vid 68 års ålder. Hans har i sitt liv berört många människor och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig. För ett år sedan diagnostiserades han med bukspottkörtelcancer och har tack vare behandling fått ett fint sista år i livet. För några dagar sedan försämrade hans tillstånd plötsligt och han avled i sömnen med sin familj vid sin sida.

Hans sörjs närmast av sin hustru Agneta Rosling och barnen Anna, Ola och Magnus med familjer samt sin bror Mats Rosling med familj. Vi i familjen ber om fortsatt visad hänsyn i denna tunga stund och eventuella frågor hänvisas därför till Karolinska institutets pressavdelning”, står det i mejlet.

Se Hans Roslings föredrag för Ted Talks:

TT / Ny Teknik

Mer om: Hans Rosling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer