Handtvätt och avstånd satte tvärstopp för influensan

2020-07-03 13:16  
Uppmaningen att tvätta händerna fick stopp på flera smittor. Foto: Jessica Gow/TT

Uppmaningen att tvätta händerna och hålla avstånd för att få bukt med coronaviruset fick också andra positiva effekter. Säsongen för influensa, vinterkräksjuka och RS-virus avstannade ovanligt tidigt, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Åtgärderna att stanna hemma vid minsta symptom, tvätta händerna och hålla avstånd, i kombination med den slopade karensdagen och förbudet för större sammankomster ledde till en snabb nedgång i smittspridningen.

"Antalet influensafall gick från en toppnotering under vecka 10 till avslut vecka 13. En sådan snabb minskning från topp till säsongsavslut har vi inte sett under de senaste 20 åren inom laboratorieövervakningen", säger enhetschef Mia Brytting pressmeddelandet.

Läs mer: Läkare: Troliga coronavirusfall i Sverige redan i december

Redan i slutet av mars kunde säsongen för vinterkräksjuka förklaras som avslutad. Det är nästan två månader tidigare än vanligt. Smittspridningen av RS-virus var den lägsta sedan säsongen 2013–14.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer