Google och Apple kritiseras för kvinnokontrollerande app

2019-02-14 09:09  
Foto: Science Photo Library

Google och Apple kritiseras för att man tillhandahåller en saudisk app som låter män kontrollera kvinnliga anhöriga.

Appen heter Absher och har tagits fram av Saudiarabiens inrikesdepartement. I det djupt konservativa kungadömet står alla kvinnor under manligt förmyndarskap och med Absher kan männen enkelt hantera resetillstånd för kvinnor som de är förmyndare för. De kan också få sms om och när kvinnornas pass används.

Läs mer: Google får böta en halv miljard kronor

Absher laddas ned gratis via Google och Apples nätbaserade appaffärer, vilket får människorättsorganisationer som Human rights watch och Equality now att höja rösten.

– Den fullständiga kontroll som en manlig förmyndare har underlättas nu med hjälp av modern teknologi och gör i slutänden mäns liv enklare och begränsar kvinnors liv så mycket mer, säger Rothna Begum, expert på jämlikhetsfrågor i Mellanöstern vid Human rights watch.

Apples vd Tim Cook har sagt i en intervju med amerikanska NPR att han inte känner till Absher, men att han ska titta närmare på den.

Mer om: Google Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer