Friande Bombardierdom överklagas

2017-10-25 12:52  
Åklagare Thomas Forsberg anländer till Stockholm tingsrätt, där rättegången inleds mot en chef på svenska Bombardier som är misstänkt för grovt mutbrott. Foto: Marc Femenia/TT

Åklagaren överklagar Stockholm tingsrätts frikännande dom mot en säljchef på svenska Bombardier.

Säljchefen, en 37-årig ryss bosatt i Sverige, hade åtalats för grovt givande av muta i samband med en affär med signalsystem till järnvägen i Azerbajdzjan.

Förmånen, som kom en lokal partner till del, var enligt tingsrätten inte otillbörlig. Det håller åklagarna Thomas Forsberg och Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption inte med om.

En separat förundersökning pågår mot högre chefer vid svenska Bombardier, även de misstänkta för mutbrott. De nekar till anklagelserna.

TT och SVT:s Uppdrag granskning visade i mars att Bombardier sålde signalsystem till sig självt med ett brevlådeföretag, Multiserv Overseas, som mellanhand. Multiserv, med band till ryska, ljusskygga affärsmän, lade på över en halv miljard kronor till synes utan motivering.

Mer om: Bombardier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer