Försvarsministern: Det behövs bättre totalförsvar

2016-05-20 13:18  
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Den telemast som lossnat från ett vattentorn i Falköping hade inte utsatts för sabotage. Det visar polisens undersökning av masten. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) menar oavsett det att svenskt totalförsvar behöver stärkas.

– Det handlar om tidens tand. Den har helt enkelt släppt på grund av vädrets inverkan, säger Morgan Tärning, poliskommissarie vid polisen i Skaraborg, till TT.

Redan för tre dagar sedan rapporterades driftstörningar från masten. När väktare och personal från teleföretaget kom till platsen under torsdagen gjordes en polisanmälan från kommunen.

– Men den mejlades till en registrator. Vi fick veta vad som hänt via pressen, säger Morgan Tärning.

– Hade vi blivit kallade hit tidigare hade vi kunnat avskriva det snabbare. Men nu har vi talat med kommunen och upprättat goda kontaktvägar för att vi ska undvika sådant här i framtiden.

Efter den saboterade stormasten i Borås och den avklippta kabeln i Tranemo bjöd länsstyrelsen in till en så kallad samverkanskonferens med polisen, Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Mötet handlade om att utbyta information, ge en samlad lägesbild och ringa in behov av åtgärder.

Enligt länsstyrelsens säkerhetsdirektör Lisa Nordahl ser varken polisen, Säpo eller MSB något samband mellan masthändelserna, flygstoppet eller biljettbokningshaveri hos SJ. Utöver de konstaterade mastsabotagen finns inga brottsmisstankar, hette det efter mötet.

– Det är enskilda händelser som har hänt vid uppgraderingar av system och på grund av tekniska fadäser, säger Lisa Nordahl.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är väldigt intresserad av vad som kan ligga bakom den senaste tidens flygstopp och sabotage mot sändarmaster.

– Det måste tas på stort och seriöst allvar.

Han har stor förståelse för om människor blir oroliga när viktiga samhällsfunktioner slås ut.

– Det är den naturliga reaktionen att man funderar på vad det här är för någonting som drabbar oss. Då är det väldigt viktigt att försöka ta rätt på vad det är, säger Hultqvist, som påpekar att det är infrastrukturminister Anna Johansson (S) som främst ansvarar för frågan.

Teorier om att det skulle finnas ett samband mellan de olika händelserna, eller att det rentav skulle vara främmande makt som ligger bakom, vill han inte kommentera.

– Jag bidrar inte till spekulationer, utan avvaktar de utredningar och det arbete som nu genomförs.

I inriktningsbeslutet för Sveriges försvar 2016–2020 lyfter regeringen fram att totalförsvaret behöver stärkas.

– Vi har angett en linje om att vi successivt ska bygga upp ett totalförsvar som fungerar bättre än det gör i dag, säger Hultqvist.

– Här har vi en utmaning och förbättringspotential i Sverige.

Men han vill inte konkretisera mer förrän han sett vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Försvarsmakten kommer fram till i sin rapport om hur arbetet ska gå vidare.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Sabotage

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer