Försvaret kan få betalt för vindkraftsplatser

2019-07-26 11:30  
Utbyggnadstakten för vindkraft måste öka, konstaterade Energimyndigheten redan i sin första delrapport. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Försvarets behov av övningsområden prioriteras framför den havsbaserade vindkraften i dagsläget. Det kan komma att ändras.

Försvaret och vindkraftindustrin konkurrerar om samma områden i havet. De områden nära land som försvaret bland annat använder som övningsområden vill vindkraftindustrin ha till sina vindkraftverk. Men enligt nuvarande lagstiftning är det försvaret som prioriteras, något som är negativt för den havsbaserade vindkraften.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) vill nu att regeringen utreder om försvaret kan få betalt för att låta vindkraftsindustrins intressen gå före, rapporterar Sveriges radio.

– Att flytta övningsområden kostar pengar. Om det är vindkraftsindustrin eller staten som ska betala är en sak som behöver analyseras, säger Thomas Johansson, chef för enheten för havsplanering, till Sveriges radio.

Förslaget lyfts fram i en havsplan som kommer att bli klar i slutet av året. Planen kommer att vara vägledande vid intressekonflikter, efter att den godkänts av regeringen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer