Forskningsfusk hanteras olika på lärosäten

2018-05-21 07:36  
Bild från utredningen om kirurgen Paolo Macchiarinis forskningsfusk. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Ny nämndmyndighet föreslås ta över utredningarna av allvarligt forskningsfusk, men arbetet med den nya myndigheten har dragit ut på tiden.

Det är universiteten och högskolorna som ansvarar för att utreda misstänkt forskningsfusk hos den egna personalen. Men hur det görs varierar, något som riskerar att leda till rättsosäkerhet, visar en kartläggning som Sveriges Radios Kaliber gjort.

Läs mer: Ny myndighet kan utreda forskningsfusk

Programmet har tagit del av alla anmälda misstankar om forskningsfusk på 37 svenska universitet och högskolor sedan 2010. Fusk har konstaterats i ungefär vart femte anmält fall, motsvarande närmare 210 ärenden.

Läs mer: KTH-rektorn: ”Vi behöver en rättssäker ordning”

Vissa lärosäten har haft en speciell nämnd, andra har löst det från fall till fall och några har använt sig av utomstående experter.

I en utredning som lämnades över till regeringen i februari 2017 föreslogs en helt ny nämndmyndighet som ska ta över utredningarna av allvarligt forskningsfusk, men arbetet med den nya myndigheten har dragit ut på tiden, rapporterar radion.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer