Forskare vid Uppsala universitet åtalas för covidstudie

2021-12-23 15:30  
En forskare som tog blodprov på cirka 450 personer åtalas för att inte ha ansökt om etiskt tillstånd för sin studie. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Åtal väcks mot en forskare vid Uppsala universitet för att ha lett en studie kopplat till coronaviruset utan att ha haft etiskt tillstånd, rapporterar UNT.

Forskaren ska ha bjudit in drygt 450 vänner och bekanta till en samlingslokal i en bostadsrättsförening i början av pandemin och tagit blodprov på dem för att undersöka förekomsten av antikroppar.

Den nu åtalade forskaren hävdade efteråt att han inte hade tänkt att publicera resultatet av studien vetenskapligt – men resultatet blev ändå offentligt och fick stor spridning.

Den provtagning, eller studie, som genomfördes hade aldrig fått det etiska tillstånd som krävs för att få forska på människor, mänsklig vävnad eller som innehåller känsliga personuppgifter.

Läs mer: WHO: Påfyllnadsdoser kan förlänga pandemin

UNT skriver att åklagaren i målet anser att gärningen begåtts med uppsåt och att straffet för uppsåtligt brott mot etikprövningslagen är böter eller fängelse i högst två år. Åklagaren yrkar i det här fallet på bötesstraff, skriver tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer