Forskare har hittat coronavirus i Stockholms avloppsvatten

2020-05-05 11:52  
Henriksdals reningsverk. Nu har forskare hittat tpår av det nya coronaviruset i Stockholms avloppsvatten. Foto: TT

Forskare från bland annat KTH har hittat spår av coronaviruset i Stockholms avloppsvatten, skriver Dagens Nyheter. Syftet med provtagningarna är att följa hur mängden virusrester utvecklas över tid, för att kunna förutspå nya sjukdomsutbrott.

Sedan början av april har vattenprover tagits från Henriksdals och Bromma reningsverk och undersökts efter rester av coronaviruset. De första resultaten från provtagningarna visar högst koncentration av viruset vid Bromma reningsverk, som bland annat hanterar avloppsvatten från Järva och Hässelby i norra Stockholm.

Vid Henriksdals reningsverk sågs en ökning av halten mellan första och andra provet.

Sedan projektet började har forskare från sex länder anslutit sig till projektet. De gör jämförbara prover i sina länder och delar resultaten med varandra. Dessutom utökas testerna till Göteborg.

Läs mer: Jakten på coronavaccin: De har nyckelroll i unika kraftsamlingen

Det finns inga kända fall av smittspridning via avloppsvatten eller dricksvatten.

– Det faktum att man hittar spår av viruset i avloppsvattnet betyder inte att vattnet är smittsamt. Avloppsvatten har vi hittills inga kända fall av smittspridning från. Dricksvattnet hämtas från naturligt vatten och viruset överlever inte reningsverken, säger David Nilsson, en av forskarna i projektet, till DN.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer