Samhälle

Folkhälsomyndighetens nya coronasiffror: Toppen har passerat i Stockholm

Anders Tegnell, statsepidemiolog. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lisa Brouwers, enhetschef på Enheten för analys vid Folkhälsomyndigheten, intervjuades om rapporten vid tisdagens presskonferens. Foto: TT
Lisa Brouwers, enhetschef på Enheten för analys vid Folkhälsomyndigheten, intervjuades om rapporten vid tisdagens presskonferens. Foto: TT

Folkhälsomyndighetens modellering av antalet covidsmittade i Stockholm blev fel. Men toppen för smittspridningen i länet bedöms fortfarande ha passerats.

Publicerad

(Texten har uppdaterats)

Enligt rapporten, som presenterades under tisdagens presskonferens, skulle det finnas tusen gånger fler covidsmittade personer än det antal som har bekräftats vara smittade, vilket ger helt orimliga resultat.

"Tyvärr upptäcktes detta för sent och vi jobbar därför med en ny version av modellering och rapport", skriver Folkhälsomyndighetens analyschef Lisa Brouwers i ett mejl till Dagens ETC.

Under onsdagen uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell att en ny version av rapporten skulle publiceras.

– Sådana här modeller är lite svåra. Det visade sig att vi hade lagt in en felaktig variabel i början som inte hade uppdaterats och modellen kompenserade för det genom att öka en annan variabel, sa han.

I den uppdaterade rapporten, som presenterades på torsdagen, landade resultatet i stället i att det går 75 obekräftade fall av covid-19 på varje fall av bekräftad smitta.

De övriga delarna av rapporterns resultat skulle inte påverkas särskilt mycket av uppdateringen, enligt Anders Tegnell. Men en del korrigeringar blev det ändå.

Till exempel ändrades uppgiften om toppen av smittspridningen i Stockholm från den 15 april till den 8 april. Det är den dag när flest stockholmare, ungefär 70 500 personer, var smittsamma.

Bedömningen av hur stor andel av länets invånare som ska ha haft smittan den 1 maj ändrades också, från en tredjedel till en fjärdedel.

Tror ni att det här påverkar förtroendet för Folkhälsomyndigheten?

– Jag hoppas inte det. Det upptäcktes väldigt snabbt och vi kan korrigera det. Och de grundläggande bedömningarna ligger kvar, säger Anders Tegnell.

Hur kunde ett sådant här fel slinka igenom?

De håller på att gå igenom all data en gång till just nu. Så jag kan inte svara på det, säger presschef Christer Janson till TT.