Fler öppna än stängda Coopbutiker under dagen

2021-07-06 13:15  
Över hälften av butikerna väntas öppna under tisdagen. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetet med att få i gång kassorna i Coopbutikerna fortsätter. Prognosen för tisdagen är att fler butiker kommer ha öppet än stängt.

Kassorna i Coops butiker runtom i Sverige slutade att fungera tidigt i fredags kväll, vilket senare visade sig bero på en it-attack.

Problemen härrör från underleverantören Visma Esscom, som i sin tur pekar mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya som utsattes för en så kallad ransomwareattack i fredags.

Några butiker har kunnat hålla öppet med hjälp av andra betallösningar. Men majoriteten av Coops drygt 800 butiker fick stänga.

Läs mer: Experter: ”It-attacker kommer att bli ännu vanligare framöver”

Sedan i söndags morse är Visma Esscom i gång med att återställa datorerna lokalt i butikerna. Det går inte att göra centralt, utan görs i butik för butik varpå de kan öppna en i taget.

Under tisdagen väntas så pass många butiker kunna starta om kassan att över hälften av butikerna i landet kan ha öppet, berättar Coops pressekreterare Tarik Belqaid.

– Vi har ett hundratal tekniker ute som jobbar på olika tider på dygnet. Det tar lite tid att hjälpa alla butiker, säger Tarik Belqaid.

Mer om: Cybersäkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer