Fjärde lastbilsattacken på kort tid

2017-04-07 16:27
Lastbilen som användes vid dådet. Foto: Anders Wiklund/TT

Attacken på Drottningsgatan i Stockholm är den fjärde på kort tid där lastbil använts för att ramma folkmassor.

På fredagseftermiddagen körde en lastbil in i folkmassan på Drottningatan i Stockholm city. Lastbilen fattade eld efter att ha körts in i fasaden på Åhlénshuset, och fyra personer har avlidit enligt polisen.

Spendrups uppger att en av deras lastbilar blev kapade i Stockholm strax innan händelsen på Drottninggatan.

Dådet i centrala Stockholm är det fjärde sedan i somras där lastbil har använts för att köra in i stora folkmassor på offentliga platser.

Den 14 juli 2016 ägde ett attentat rum i Franrike där en gärningsman plöjde genom människor längs en ungefär två kilometer lång sträcka på Promenade des Anglais. Stora folkskaror hade samlats på plats för att fira den franska nationaldagen och minst 84 personer dödades i attacken.

Knappt fem månader senare dödades tolv personer och omkring 50 skadades när en lastbil rammade julmarknaden vid Breitscheidplatz i Berlin den 19 december.

En kort tid senare, den 8 januari, användes en lastbil vid en attack i Jerusalem som dödade flera på det populära promenadstråket Armon Hanatziv-promenaden i de äldre delarna av staden.

Den 23 mars genomfördes ett terrrordåd i London där tre personer dödades. Vid attacken använde angriparna en stadsjeep för att meja ner fotgängare på Westminster Bridge.

Läs mer:

Läs mer: ”Angrepp med fordon ett av de scenarier vi tittar på”

Kalle Wiklund

Mer om: Terror

Debatt

Läs mer