Filmerna från sommarens Estoniadyk släppta

2021-10-18 16:35  
Forskare skickar ned en rigg med kameror till Estoniavraket vid undersökningen i juli. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Haverikommissionen har nu offentliggjort alla filmer från sommarens dykningar vid Estonia. Parallellt med den officiella utredningen pågår fortfarande privata expeditioner vid vraket.

Filmerna är publicerade på den estniska haverikommissionens hemsida, och det rör sig om sju olika filmer från nära åtta timmars dykningar.

– Vi är positivt överraskade över att siktförhållandena var så pass bra. Det har ju varit en poäng här att både kunna filma de två hålen och de ställen som vi har bedömt som mer intressanta, säger Jonas Bäckstrand, Haverikommissionens utredningsordförande, till Ekot i Sveriges Radio.

Ägde rum i juli

Ekot har tidigare rapporterat att de nya filmerna visar hålet i Estonias skrov på ett tydligare sätt.

Dykningarna ägde rum i juli. Bakgrunden till att Estonia undersöktes 27 år efter förlisningen var uppgifter om hål i fartygets styrbordssida som visades i en tv-dokumentär i fjol, vilket skapade nya spekulationer om orsaken till katastrofen.

Dokumentären ledde till att de två svenskar som var med vid expeditionen, Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson, åtalades för brott mot gravfriden vid Estonias vrak. De friades tidigare i år i tingsrätten, en dom som överklagades. I januari inleds hovrättsförhandlingarna.

Trots åtalet valde Linus Andersson att delta i ytterligare en privat expedition som genomfördes i slutet av september, denna gång i regi av organisationen SA Mare Liberum, som drivs av anhöriga till offren för Estoniakatastrofen.

"Ingen betydelse"

Haverikommissionen meddelade tidigare i veckan att de privata expeditionerna inte påverkar den officiella utredningen.

– För vår del har det ingen betydelse. Vi kunde genomföra de undersökningar vi ville genomföra och är bara intresserade av att utreda frågor kring vraket och förlisningen, sade Jonas Bäckstrand till TT då.

Om Estoniakatastrofen

Passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön natten mot den 28 september 1994. Färjan hade lämnat hamnen i estniska Tallinn kvällen innan, men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen och 501 av dem var svenskar. 137 personer räddades.

Mer om: Estonia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer