FHM: Vi har en hög immunitet i befolkningen

2022-02-17 16:47  

Toppen på smittspridningen kan ligga bakom oss, enligt Folkhälsomyndigheten. ”Pandemin är i en ny fas i Sverige”, konstaterar avdelningschef Britta Björkholm.

Hon inledde torsdagens myndighetsgemensamma pressträff med välkomna ord:

– Vi börjar med dagens viktigaste budskap: Vi har en hög immunitet i befolkningen, både genom att många är vaccinerade och att många genomgått infektioner med covid-19.

Närapå all smittspridning – som fortfarande är hög – sker med virusvarianten omikron. Läget inom sjukvården förblir ansträngt trots färre fall med allvarlig sjukdom.

Rekommendationen kvarstår att ovaccinerade vuxna bör undvika trängsel inomhus, likaså att den som känner sig sjuk ska stanna hemma tills man känner sig frisk.

Intresset falnar

I vilken utsträckning fortsätter människor att vaccinera sig?

– Vi har signaler på att intresset möjligen minskat en aning, svarar Britta Björkholm.

Varför det sker är inte färdiganalyserat. Det kan bero på minskad motivation eller på att många har varit infektionssjuka de senaste veckorna och därför inte kunnat vaccinera sig, enligt henne.

En vaccinatör ger en man en dos covidvaccin. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/TT

FHM:s rapportering har gått in i ett nytt skede.

– Övervakningen av data över bekräftade fall kommer att kompletteras med andra källor, säger Britta Björkholm och exemplifierar med frågor till allmänheten om sjukdomsbesvär.

Den ändrade rapporteringen påverkar jämförbarheten över tid.

Över 16 700 döda

Totalt har 4 724 809 personer i Sverige, 18 år och äldre, fått en tredje dos covidvaccin, vilket motsvarar 57,2 procent av befolkningen i den åldersgruppen, enligt FHM:s statistik som baseras på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

I åldersspannet från tolv år och uppåt har sammanlagt 7 562 165 personer fått minst två vaccindoser. Det motsvarar 84,1 procent av befolkningen i åldersgruppen.

Hittills har totalt 16 768 smittade personer avlidit under pandemin, enligt FHM.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer