FHM mäter förekomsten av covid-19 igen

2020-08-28 12:00  
Hur många svenskar är infekterade av det nya coronaviruset just nu? Det ska Folkhälsomyndigheten försöka ta reda på. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT

Återigen ska nu Folkhälsomyndigheten mäta förekomsten av covid-19 i Sverige. Den nationella mätningen, som är den fjärde i ordningen, görs bland cirka 4 000 personer som är slumpvist utvalda ur en deltagarpanel.

Deltagarna kommer att få ett brev hem på posten, som skickas i dag, fredag, och kommer sedan att få ta prov på sig själva från näsa, svalg samt saliv. Analyserna visar alltså om personerna har en pågående infektion av covid-19, eller inte, men inte om de har haft infektionen tidigare.

Resultaten väntas vara klara i början av oktober.

Läs mer: Effekt av coronakrisen: Fler bolag vill ha kollektivavtal

Liknande mätningar då förekomsten av covid-19 på nationell nivå uppskattats har tidigare genomförts i slutet av april, slutet av maj samt slutet av augusti.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer