Fel på vart tredje coronatest i Halland: ”Inte nöjda”

2020-06-30 15:09  
Omkring 3 000 personer i Halland har lämnat tester för covid-19. En tredjedel av testerna har dock drabbats av tekniska fel. Foto: Johan Nilsson/TT

En tredjedel av Region Hallands självtester för covid-19 de senaste två veckorna har misslyckats. Vissa invånare har till och med drabbats två gånger av de tekniska problemen. ”Vi är absolut inte nöjda”, säger projektledaren Mika Jägerstedt.

Omkring 3 000 personer i Halland har lämnat in självtester sedan provtagningen för personer med lindriga symptom öppnade för två veckor sedan.

Men uppemot en tredjedel av proverna har inte kunnat analyseras av tekniska skäl.

– Vi hade betydligt högre förväntningar, säger Mika Jägerstedt, som är projektledare för den utökade provtagningen i region.

Läs mer: Läkemedelsverket: Remdesivir får ”jättestor betydelse” för coronapatienter

– De första dagarna kan man förstå att det kan bli en del fel, men i och med att det fortsatte är vi absolut inte nöjda.

Utöver att det varit problem med märkningen av vissa prover har det även visat sig att värmen varit ett stort problem. Från och med tisdagen har leverantören som Region Halland arbetar med därför lovat att införa kylförvaring i samtliga fordon som används.

– Det har varit flera olika saker som olyckligtvis har sammanfallit, konstaterar Mika Jägerstedt.

– Vi har startat det väldigt snabbt, då finns det en risk för barnsjukdomar. Men 30 procent är en alldeles för hög siffra.

Enligt Mika Jägerstedt kan de som fått ett positivt eller negativt provsvar lita på resultatet. Hittills har drygt 13 procent av de lyckade proverna varit positiva för covid-19.

Jens Bornemann/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer