FDA: Sojaprotein inte extra bra för hjärtat

2017-11-01 07:28  
Sojabönor inte extra bra för hjärtat hävdar FDA. Foto: TT

Den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA vill dra tillbaka dess "auktoriserade påstående" att sojaproteiner är bra för hjärtat. Det finns nämligen inga bevis för att så är fallet, skriver myndigheten om sitt historiska beslut.

I bloggar, på diverse hemsidor och även från myndighetshåll basuneras det ut att sojaproteiner har positiva hälsoeffekter, inte minst för risken att drabbas av hjärt- och blodsjukdomar, som höga blodfetthalter.

Och det finns forskning som visar att ett dagligt intag av dessa proteiner, som kommer från sojabönor, minskar andelen "dåligt" LDL-kolesterol, något som i förlängningen skulle kunna ha positiva effekter på hjärtat.

– Men sedan dess har vi lärt oss att inte alla sätt att få ner kolesterolhalterna är fördelaktiga och att vissa till och med kan vara skadliga. Och så vitt vi vet finns det inga kliniska studier som visar att sojaproteiner förbättrar hjärthälsan, säger Karol Watson, kardiolog och chef för avdelningen för kvinnors kardiovaskulära hälsa på universitetet UCLA i USA, till CNN.

Därför vill nu den amerikanska läkemedels- och livsmedelsmyndigheten FDA återkalla dess påstående att sojaproteiner minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Det kan tyckas som en mindre sak, men i så fall är det första gången någonsin som FDA "drar tillbaka" vad myndigheten kallar för ett "auktoriserat hälsopåstående", det vill säga ett påstående där den bakomliggande vetenskapen är så robust att det inte ska råda några som helst tvivel om att det är sant.

I dag har FDA bara tolv sådana påståenden, som att vitamin D minskar risken för benskörhet, att vissa frukter och grönsaker minskar risken för cancer eller att folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck bland foster.

Myndigheten utesluter dock inte att sojaproteiner kan komma att benämnas som ett så kallat "kvalificerat hälsopåstående" för vilka det inte krävs lika mycket vetenskapliga bevis som för ett dito auktoriserat.

Mer om: FDA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer