Fältsjukhuset i Älvsjö avvecklas

2020-06-04 11:44  
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fältsjukhuset i Älvsjö som byggdes för att avlasta vården under coronakrisen avvecklas.

Sjukhuset har inte använts.

– Vi har haft fältsjukhuset i två månader och inte behövt ta emot en enda patient, säger Björn Eriksson vid en pressträff.

Var det då fel att öppna sjukhuset, frågar han retoriskt. Han blickar bakåt till utvecklingen och smittspridningen i mars i Sverige och världen. Prognoserna gick uppåt och intensivvårdsplatserna bedömdes inte räcka länge.

– Det satte fokus på behovet att bygga en utökad kapacitet inom sjukvården.

Man gick efter linjen att "hoppas på det bästa och planera för det värsta" för att ligga steget före sjukvårdsbehovet, säger Björn Eriksson.

Läs mer: Så har de löst tekniken i jättefältsjukhuset i Älvsjö

Sjukhuset byggdes på en dryg vecka. Man ska nu ta tillvara på materiel och utrustning men också erfarenheten att man på en dryg vecka byggde upp ett helt nytt sjukhus tillsammans med Försvarsmakten och Socialstyrelsen, säger Eriksson.

– Vi såg det som en hemförsäkring, något vi hoppades slippa använda men behövde ha.

Han uppmanar alla att fortsätta hålla avstånd till alla man inte bor i samma hushåll med. Avvecklingen ska inte ses som ett tecken på att man kan slappna av i arbetet att minska smittspridningen av coronaviruset, tillägger han.

– Vi är i en ytterst allvarlig situation och de närmaste månaderna kommer att bli avgörande, säger han angående coronaepidemin.

Läs mer: Går det verkligen att lita på resultatet från ett coronatest?

– Vi är trötta och vill att allt ska bli som vanligt igen. Men så får det inte bli.

Det skulle innebära fler smittade och döda.

– Det finns de som inte följer rekommendationerna och de utsätter alla andra för en onödig risk.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer