Facket: Ericsson har inte koll på kompetensen

2016-10-04 10:31  

ERICSSON-KRISEN. ”Vi är helt övertygade om att det finns mycket kompetens som går att återanvända till nya tjänster.” Det säger Per Norlander, facklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, till Ny Teknik.

Neddragningarna på Ericsson görs inom både produktion, 1 000 personer, och forskning och utveckling, 800 personer och 1 200 inom övriga tjänster. Sammanlagt alltså 3 000 tjänster. De berörda orterna är Borås, Göteborg, Karlskrona, Kumla, Linköping och Stockholm. Verksamheterna i Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte.

– Det är bedrövande siffror, fruktansvärt mycket folk. Sedan finns det ljuspunkter i det också. Men för de som jobbar på mindre orter och känner sig utpekade som om det här vore sista ordet: det måste vara fruktansvärt, säger Per Norlander.

Är inte detta sista ordet?

– Nej, det är ju inte det, vi håller fortfarande på och förhandlar. Det är också värt att notera att det här inte är ett varsel. Varken formellt eller informellt. Det här är mer en avisering att man önskar att med bland annat frivillighet och annat totalt göra en reduktion. Formerna för hur det ska gå till är inte färdigförhandlat.

Läs allt om Ericsson-krisen här!

Har den senaste tidens medierapportering tvingat Ericsson att gå ut med det här?

– Det är en bra fråga du borde ställa till Ericsson på presskonferensen.

– Men det finns positiva drag hur svart det än kan låta. Den strategin som det talats om – vissa delar har vi helt gemensam syn på.

Ericsson talar om en ”kompetensväxling”.

– Det är där vi är bekymrade. Vi är helt övertygade om att det finns mycket kompetens som går att återanvända till nya tjänster. Men en annan del av företaget som äger kompetensfrågan har inte samma koll och det är faktiskt HR, som vi tycker har tappat lite greppet. Det finns en syn att man är förbrukad som ingenjör och inte kan byta spår samtidigt som verkligen runtom visar att det är fel. Där har vi mycket kvar att diskutera.

Se Ericssons presskonferens i efterhand via Ny Tekniks Facebook-sida

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer