Facebook tvingas böta mångmiljardbelopp

2019-07-24 15:49  
Facebook försöker distansera sig från Huawei. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

Det sociala nätverket Facebook åker på en rekordbot på fem miljarder dollar. Böterna är en del av en uppgörelse med den amerikanska handelsmyndigheten FTC som har utrett Facebooks hantering av användarnas integritet.

Uppgörelsen måste godkännas av domstol för att vinna laga kraft.

Facebook har även gjort upp med finansmyndigheten SEC i en annan utredning av misstankar om att bolaget har vilselett marknaden om hur man har använt känslig personlig information. Bolaget har inte erkänt att man gjort något brottsligt, men har gått med på att betala 100 miljoner dollar till SEC i uppgörelsen.

FTC:s styrelse var splittrad i beslutet. FTC-kommissionären Rohit Chopra sågar uppgörelsen som grönt ljus för Facebooks ledning att fortsätta som vanligt och efterlyste riktig reglering av Facebooks affärsmodell för att hindra skadlig användning av känsliga personliga uppgifter.

Uppgifterna från FTC kommer inför det att Facebook på onsdagskvällen redovisar sitt resultat för årets andra kvartal. Facebook väntas i kvartalsrapporten redovisa intäkter från kvartalet på 16,5 miljarder dollar och en vinstökning till 1:87 dollar per aktie.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer