Facebook stängde av nyzeeländskt parti

2020-10-15 08:13  
Skyltar till vallokalerna i Nya Zeeland, här Christchurch. Foto: Mark Baker/AP/TT

Facebook har stängt en sida som tillhör ett nyzeeländskt parti, bara dagar innan landet går till val.

Företaget säger i ett uttalande att partiet, Advance New Zealand, sprider desinformation om coronaviruset och därmed bryter mot plattformens regler.

Anklagar Facebook för politisk styrning

Partiledaren Billy Te Kahika anklagar Facebook för att blanda sig i landets parlamentsval och premiärminister Jacinda Ardern för att ligga bakom beslutet.

- Det här är inte Nordkorea och inte Kina men så som regeringen agerar skulle man kunna tro det, säger han i en video han har lagt upp på sin egen personliga Facebooksida.

Sprider teorier om Covid-19

Billy Te Kahika, en före detta musiker, har fått många följare på sociala medier i landet för sina teorier om att covid-19 inte är farligt och att pandemin är en konspiration för att förslava människor.

Nya Zeeland går till val på lördag. Jacinda Arderns Labour väntas gå mot klar seger men inte nå egen majoritet. Advance New Zealand har inte i någon opinionsundersökning nått upp till en procent av rösterna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer