Facebook åker på miljard i restskatt i Frankrike

2020-08-25 07:36  
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: Shutterstock

En extra skatteinbetalning på 106 miljoner euro, motsvarande nästan 1,1 miljarder svenska kronor, väntar Facebook i Frankrike.

Den amerikanska nätjätten meddelar att företaget har kommit överens med den franska staten om att betala restskatt för en tioårsperiod, från 2009 och framåt.

Dessutom ska Facebook i år betala 50 procent mer i skatt än förra året.

"Vi tar vår skatteplikt på allvar, betalar de skatter som vi är skyldiga på alla marknader där vi verkar och har ett nära samarbete med skattemyndigheter över hela världen för att säkerställa att alla relevanta skattelager följs och att eventuella tvister klaras upp", skriver en talesperson för Facebook i Frankrike i ett uttalande.

Läs mer: Techjättarnas dominans ifrågasätts – men svenskar flockas kring "Faang"-bolagen

Flera europeiska länder anser att amerikanska nätjättar som Google, Apple, Amazon och Facebook utnyttjar förmånliga skatteregler i lågskatteländer för att undvika att betala skatt på sina inkomster i länderna där de verkar. Frankrike har varit särskilt drivande i frågan om att länderna bör kompenseras och få en rättvis andel av skatteinbetalningarna, vilket har lett till en långvarig konflikt med USA.

Frankrike har tillsammans med flera andra länder, bland annat Storbritannien, Spanien och Italien, infört en så kallad digitalskatt för nätjättarna – USA anser att en sådan skatt diskriminerar de amerikanska företagen.

Mer om: Facebook Skatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer