Expert: Säpo jobbar på högvarv med terrorhotet

2016-04-26 09:29  

Säkerhetspolisen jobbar på högvarv för att ta reda på om uppgifterna om ett förestående terrorattentat stämmer, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. ”Det är på alla olika fronter, både lokalt, nationellt och internationellt”, säger han.

Enligt källor till Expressen ska Säpo ha fått uppgifter från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in i landet för att utföra terrordåd i Stockholm.

Säpo har sannolikt satt ihop en särskild arbetsgrupp som uteslutande jobbar med frågan, säger Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan i Stockholm:

– Sedan försöker man säkerställa riktigheten i informationen, och det är det som sedan kommer att vara grund till vilka insatser man sätter in, om man behöver skydda mål eller lokalisera personer, säger Ranstorp.

– Det handlar först och främst om att lokalisera var hotet mynnar från, och vad det riktas mot. Det är där de lägger resurserna.

Utredarna använder alla medel som de har till sitt förfogande vid liknande situationer, enligt Ranstorp.

– Det kan vara allt från tvångsmedel till att spana, skicka ut personer att prata med individer i en speciell krets, eller att prata med säkerhetstjänsterna utomlands. Du kan också prata med de personer som har kontakt med informatörer i olika miljöer, säger han.

Magnus Ranstorp anser att det är viktigt att Säpo går ut med information till allmänheten om händelsen när den är under kontroll.

– I och med att det har läckt ut information kring att man har gått upp i stabsläge och inte vill kommentera det i nuläget, så vore det positivt om man kommenterar detta när situationen har lagt sig, så att man inte oroar sig i onödan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer