Expert om Brysseldådet: ”Förvånande”

2016-03-22 10:47  

Terrorexperten Magnus Ranstorp är förvånad över attackerna i Bryssel och tycker det är oroväckande att de skedde trots att både fransk och belgisk säkerhetstjänst har haft fokus på de belgiska terrornätverken.

Men både flygplatsen och tunnelbanan var lätta attentatsmål på grund av låg säkerhet, enligt Ranstorp.

– Det har sannolikt en koppling till det som har skett under den senaste tiden. Däremot är det svårt att veta om de här händelserna var planerade sedan länge eller har forcerats av säkerhetsaktionerna, säger Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan.

Magnus Ranstorp är välbekant med Bryssel och flygplatsen Zaventem och säger att det har varit låg säkerhet kring både flygplatsen och i tunnelbanan vilket har gjort dem till lätta attentatsmål.

– Flygplatsen är det lätt att ta sig in i både från tågen under flygplatsen och direkt från gatan. Där finns ingen säkerhet utom några få patruller med automatvapen, säger Ranstorp.

Mot bakgrund av att det har varit ett stort säkerhetspådrag i Bryssel och Belgien sedan Parisdåden med både franska och belgiska säkerhetstjänsten på plats anser han att det bör ses som oroväckande att ett sådant här dåd ändå kan genomföras.

– Självfallet är det förvånande och oroväckande att de inte har haft bättre koll i det här läget, säger Ranstorp.

– Men det här visar också på att det som säkerhetstjänsterna ser verkligen stämmer. Jihadisterna är ett starkt hot i dag.

Terroristernas metoder för att planera sina dåd har enligt honom blivit mer och mer sofistikerade vilket gör att det är svårare att förutsäga deras aktioner.

– De har blivit skickligare på att dölja sig genom att bland annat kommunicera med krypterad information, säger Ranstorp.

Mer om: Terrorattack

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer