Samhälle

Expert: ”Inte så enkelt att skicka Archer till Ukraina”

Försvarsmaktens artilleripjäs Archer visas upp i samband med en övning under försvarsövningen Aurora 17 under 2017. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Högt på Ukrainas önskelista står det svenska artillerisystemet Archer. Men det räcker inte att skicka ned pjäser – vapensystemet kräver både utbildning, reservdelar och underhåll, enligt en expert på Försvarshögskolan. ”Det är inte så enkelt som politiker vill låta det framstå.”

Medan kriget pågår i Ukraina diskuteras det inom regeringen vilka vapensystem som Sverige kan bidra med. Högt på Ukrainas önskelista står artillerisystemet Archer, som den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba gjorde klart när han besökte Stockholm i augusti. Statsministern Ulf Kristersson (M) uppgav i samband med besöket att Ukraina skulle ha "extremt stor nytta" av Archer.

Men det kan bli komplicerat att skänka systemet till Ukraina. Rein Pella, lärare i försvarssystem på Försvarshögskolan, säger att Sverige i så fall måste ställa upp med både underhåll och reservdelar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här