Europol tvingas radera data

2022-01-11 07:25  
Europols huvudkontor i nederländska Haag. Arkivbild. Foto: Mike Corder/AP/TT

Europol måste radera all data om personer som inte kan bevisas ha brottsligt samröre. Det meddelar EU:s datatillsynsman (EDPS), som uppger att beslutet kommer efter en undersökning som inleddes 2019.

Enligt EDPS fick Europol för två år sedan en reprimand för att polismyndigheten fortsatt lagra information i stor omfattning vilket "utgör en risk för enskilda individers grundläggande rättigheter".

"Behöll data längre n
Europols huvudkontor i nederländska Haag. Arkivbild. Foto: Mike Corder/AP/TT
ödvändigt"

Sedan dess ska Europol ha infört vissa åtgärder, men inte ha gått med på begäran om ett slutdatum för när datan skulle tas bort.

"Det innebär att Europol behöll informationen längre än nödvändigt", skriver EDPS i ett uttalande, som förra veckan meddelade Europol att gränsen för att lagra uppgifter i fråga var sex månader.

Uppgifter: Fyra petabyte data

Europol har ett år på sig att göra sig av med informationen på säkert sätt.

EPDS avslöjar inte hur mycket data det gäller, men enligt brittiska The Guardian handlar det om fyra petabyte, eller fyra miljoner gigabyte.

Mer om: EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer