EU-ledningens irritation över Trump

2018-05-17 08:08  
Foto: Vassil Donev, Pool Photo via AP / TT

EU tänker kämpa för Iran-avtalet och vägrar handelsförhandla med USA "med en pistol mot huvudet", hälsas från stats- och regeringschefernas toppmötesmiddag i går kväll. Men samtidigt öppnas för samtal om bland annat ökad gasimport och biltullar.

USA:s avhopp från kärnenergiavtalet med Iran var ett av huvudämnena när statsminister Stefan Löfven (S) och hans EU-kollegor möttes i Bulgariens huvudstad Sofia i går kväll.

När mötet avslutades kring midnatt meddelade en källa att EU-ledarna är fortsatt eniga om att hålla fast vid det så kallade JCPOA-avtalet, som USA:s president Donald Trump nyligen bestämde sig för att lämna.

”EU stöder JCPOA, så länge som Iran respekterar uppgörelsen”, heter det dock från EU-källan.

Läs mer: Enighet om att försöka rädda kärnenergiavtal med Iran

Dessutom ska man ”arbeta för att skydda europeiska företag som drabbas negativt av USA:s beslut”.

– Avtalet är bra för europeisk och global säkerhet, fastslog EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk redan inför middagen i ett kort möte med pressen i Sofia.

Öppnar för samtal

USA-ämne nummer två för EU-ledarna i går kväll var handelstvisten med USA och det fortsatta hotet om att drabbas av stål- och aluminiumtullar när nuvarande tillfälliga uppskov löper ut den 1 juni.

Även här håller EU fast vid sina åsikter om att tullarna inte går att rättfärdiga.

"EU kommer inte att förhandla med en pistol mot huvudet", heter det från gårdagskvällens möte.

Samtidigt öppnas ändå för samtal på fyra områden, om USA ger EU ett permanent undantag:

Det handlar främst om att ”fördjupa energisamarbetet, särskilt vad gäller naturgas” – något som president Trump har tryckt på för att sälja mer av till EU. Dessutom är EU öppna för regleringssamarbete, WTO-reformer och att "förbättra ömsesidig marknadstillgång".

Läs mer: Uppsagda kärnenergiavtalet kan ge sanktioner för svenska företag

”De här samtalen kommer att baseras på principen om ömsesidighet och WTO-kompabilitet med målet att undvika ett handelskrig”, uppgav EU-källan i natt.

Tuff Tusk

EU-ledningens irritation över Trump var tydlig i går.

– När man ser på de senaste besluten från president Trump skulle någon till och med kunna tro att med sådana vänner behövs inga fiender, sade rådsordförande Tusk inför mötet.

I Sofia fortsätter i dag EU-ledarna att träffas, men då främst med relationerna till västra Balkan som huvudämne.

Mer om: Iran EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer