Ericsson öppnar för personalminskningar

2016-09-22 14:29  
Ericssons fabrik i Borås med drygt 800 anställda skulle enligt uppgifterna i Svenska Dagbladet avvecklas. Foto: Adam Ihse / TT

Ericsson dementerar inte Svenska Dagbladets uppgifter. Utan öppnar tvärtom för personalminskningar i Sverige.

Oron är stor bland de anställda efter att Svenska Dagbladet rapporterat ett Ericsson kan komma att lägga ner all tillverkning i Sverige.

– Medarbetare eller medlemmar på Ericsson lider av det här. Det här är det enda det pratas om, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer på Ericsson.

Men Ericsson vill till Ny Teknik inte dementera uppgifterna i Svenska Dagbladets artikel.

– Har du sett kommentaren vi lämnat på vår hemsida? frågar Minako Nakatsuma Olofzon, på Ericssons svenska pressavdelning.

Ja.

– Det är den kommentaren som gäller och jag har inget annat att tillägga.

Men kan du säga om uppgifterna i Svenska Dagbladet stämmer eller inte?

– Jag har inga kommentarer på spekulationer.

Läs mer:

Läs mer: Förhandlaren om Ericsson: ”Löst formade fantasier”

Faktum är att Ericsson i det pressmeddelande Nakatsuma Olofzon hänvisar till öppnar för personalneddragningar i Sverige. Det sparprogram på 9 miljarder kronor ska genomföras under 2017 gör ”framsteg men är inte färdigställt”. ”Som vi tidigare vid flera tillfällen sagt innebär detta en minskning av personalstyrkan. Vi har omfattande verksamhet i Sverige och den utgör inget undantag.”

Det är information som inte lär lugna medarbetarna på tillverkningsorterna Kumla och Borås. Per Norlander anser att Ericsson åtminstone internt borde förklara för sina medarbetare vad som gäller.

– Går de ut och kommenterar blir det bara mer uppståndelse. Säger de att de inte har några kommentarer så vet du ju hur journalister reagerar. Går de ut med ett besked... ja, vi måste ändå göra en förhandling färdig. Nej, de sitter i en rävsax, säger han och fortsätter:

–  Men någon form av intern information till de anställda behövs. Just nu är bilden av företaget den som existerar i media. Och nu när den inte är sann så är vi extremt oroade. För vi är inte de som läcker ut saker, det verkar vara företagets paradgren just nu.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer