Electrolux överklagar amerikansk tull

2018-03-14 10:48  
Omgiven av en grupp stålarbetare i jobbkläder och med skyddshjälm har USA:s president Donald Trump undertecknat beslutet att införa de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna. De nya tullarna börjar gälla om 15 dagar. Foto: TT

Electrolux överklagar det amerikanska handelsdepartementets beslut att ta ut en tull på 72,4 procent på tvättmaskiner som importerats från Mexiko till USA, skriver den svenska vitvarutillverkaren i ett pressmeddelande.

Electrolux fick besked om den omstridda tullsatsen i november i fjol.

Enligt Electrolux påstår USA:s handelsdepartement (DOC) felaktigt i sitt tullbeslut att Electrolux inte skulle ha lämnat in uppgifter i rätt tid.

”Electrolux anser att DOC:s beslut saknar juridisk grund eftersom DOC varken delgett Electrolux relevanta dokument eller information om den tidsram som ska gälla för inlämnande av uppgifterna, vilket strider mot såväl föreskrifterna i WTO:s antidumpningsavtal som DOC:s egna interna riktlinjer”, skriver Electrolux.

Läs mer: Hård kritik mot Donald Trumps ståltullar

Om tullsatsen inte sänks ”väsentligt” kommer det innebära en engångskostnad på 70 miljoner dollar (cirka 570 miljoner kronor) enligt Electrolux.

”Electrolux anser dock att bolaget har mycket starka grunder för sitt överklagande och kommer i nuläget inte att redovisa någon reserv för en sådan potentiell kostnad”, skriver bolaget.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer