Efter svartlistningen – Huawei storvarslar i USA

2019-07-23 10:24  
Foto: TT

Kinesiska Huawei har sagt upp mer än två tredjedelar av de anställda på Futurewei Technologies, koncernens forskningsverksamhet i USA.

Beslutet är en konsekvens av att Huawei sedan i maj i år har svartlistats av USA, vilket innebär att amerikanska teknikföretag inte får göra affärer med bolaget utan explicit tillstånd.

Förbudet omfattar även Futurewei, med omkring 850 anställda i Silicon Valley, Chicago och Dallas, som till följd av svartlistningen inte längre får exportera känslig teknik till moderbolaget i Kina.

ANNONS: Nya Samsung Galaxy presenteras 7 augusti

Huawei är världens största tillverkare av telekomutrustning.

Den brittiska regeringen har samtidigt beslutat att skjuta upp beslutet om kinesiska Huawei ska få vara med och bygga nästa generations mobilnät, kallat 5G, i Storbritannien.

Den brittiska IT-ministern Jeremy Wright hänvisar till att man vill ha klarhet kring konsekvenserna av USA:s åtgärder mot Huawei innan beslutet fattas.

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer