Dubbelt så stor risk för elbrand i gamla hus

2018-12-07 09:39  

Antal elrelaterade bränder ökar och det är i äldre hus det brinner mest. – Det är dubbelt så stor risk att det brinner i villor och radhus byggda före 1940 jämfört med dem som är byggda efter 1980, säger Magnus Karlsson vid Elsäkerhetsverket.

Varje år brinner 22.000 hushåll i Sverige. Räddningstjänsten rycker ut på 5.500 av bränderna och av dessa är 1.800 elrelaterade. Ju äldre bostad, desto större risk för elbränder, fastslår Elsäkerhetsverkets pågående granskning av elsäkerheten i Sveriges bostäder.

I granskningen har man tittat på statistik för räddningstjänstens insatser från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Läs mer: Utredning klar: Elbilsladdning orsakade branden i huset

Gamla installationer

Fokus för undersökningen har varit bränder i fasta elinstallationer och där sticker äldre bostäder ut, med vad Magnus Karlsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket, kallar "åldersrelaterade problem".

– Det vi kan anta är att dessa är för gamla och bör ses över. Det kan handla om glapp i kontakterna, överbelastningar på grund av nya produkter med hög effekt och isoleringar som faller av, säger han.

Det bästa sättet att skydda sig är enligt Magnus Karlsson att ta elen på allvar när man köper en gammal bostad.

– Du har ansvar för din egen elanläggning precis som att du har ansvar för att bromsarna i din bil fungerar, säger han.

Läs mer: Batterier i elcykel orsak till stor husbrand

Svårt bedöma själv

Men att göra en egen bedömning som lekman är svårt. Det generella rekommendationskravet är att anlita ett elföretag och göra en besiktning och tillståndskontroll.

– En jordfelsbrytare och en brandvarnare är ju självklara och förhållandevis billiga sätt att skydda sig initialt, säger Magnus Karlsson.

Elsäkerhetsverkets slutrapport om elsäkerheten i Sveriges bostäder presenteras nästa år.

Mer om: Brand El

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer