Drar lärdom av coronakrisen – 1,2 miljarder kronor till bredband och järnväg

2020-05-19 10:20  
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till 1,2 miljarder kronor för underhåll av järnvägar och vägar och för att bygga ut bredband på landet enligt plan.

– Det här har varit väldigt viktigt för oss, det handlar om vårt lands blodomlopp, om stora infrastrukturinvesteringar som är viktiga både för stad och land, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson på en pressträff.

720 miljoner går till att kompensera Trafikverket för minskade banavgifter under coronakrisen och för att kunna öka underhållet när trafiken ändå inte är så tät.

300 miljoner kronor satsas på utökat vägunderhåll av vägar på landsbygden.

Bredbandspengar återförs

Därutöver återförs 203 miljoner till anslaget för bredbandsutbyggnaden inom landsbygdsprogrammet, som Jordbruksverket sköter.

– En sak vi har lärt oss under coronakrisen är behovet av ett väl utbyggt internet, säger Anders W Jonsson.

Jordbruksverket drog tidigare i år in 203 miljoner kronor från kontot för stöd till bredbandsutbyggnad för i år. Verket hade dragit över budgeten kraftigt på andra anslag och flyttade därför pengar från bland annat bredbandsstödet.

– Det var ett dråpslag mot utbyggnaden, vi var mycket kritiska mot det, säger Jonsson.

Nu lägger regeringen dit den summan igen så att bredbandsutbyggnaden kan fortsätta enligt de planer som finns, de behöver inte skjutas på framtiden.

Lite i sammanhanget

Den miljard som regeringen och samarbetspartierna skjuter till är inte en i sammanhanget så stor summa. I år ligger järnvägsunderhållet totalt på cirka 8,5 miljarder, enligt Trafikverket. För vägunderhållet är ramen för 2020 nästan 10 miljarder.

Men enligt Anders W Jonsson gör miljarden skillnad.

– Det här kommer att märkas i allra högsta grad. Det är framtaget i en dialog med Trafikverket.

Pengarna till vägunderhållet är ett nettotillskott. Exakt hur mycket som är en nettosatsning på järnvägsunderhållet, kan Anders W Jonsson inte uppge.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer