Det ljusnar i tillverkningsindustrin

2020-08-18 11:39  
Det blir möjligt att styra industriprocesser i realtid via mobilnätet tack vare Mec-standarden. Tack vare det korta avståndet mellan industrihall, basstation och tillbaka till industrihallen blir blir fördröjningen mycket kort. Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Signalerna blir allt fler – industrin har till stora delar lämnat coronakrisen bakom sig. "Det är en ganska tydlig förbättring", säger Fredrik Johansson Tormod på Konjunkturinstitutet.

Uppdaterad version

 

Det går klart bättre för tillverknings- och byggindustrin än tidigare i coronakrisens mer akuta fas före sommaren. Det visar statliga Konjunkturinstitutets (KI) återkommande mätningar om läget i näringslivet i spåren av den ekonomiska krisen.

Betydligt färre företag än för två veckor sedan svarar nu att de har ett försäljningstapp. 37 procent säger nu att de inte påverkats alls av krisen. För två veckor sedan var den siffran 23 procent av de svarande företagen. Bäst går den tunga industrin och den som tillverkar produkter för direkt konsumtion, enligt Fredrik Johansson Tormod, enhetschef på KI.

Spretig bild

Men bilden spretar. 35 procent av företagen anger att de tappat mellan 1 och 25 procent i försäljning, ytterligare 15 procent anger uppemot 50 procent i intäktstapp, också det betydligt mindre eländigt än för ett par veckor sedan.

– Det är en ganska tydlig förbättring, säger Fredrik Johansson Tormod på Konjunkturinstitutet. Det ligger i linje med tidigare undersökningar, försäljningen kommer sakta i gång igen, säger Fredrik Johansson Tormod.

Även byggindustrin, som hittills klarat krisen bättre, visar på tydliga förbättringar. Närmare två av tre byggföretag säger sig nu i KI:s enkät inte märka av någon nedgång alls.

Olika världar

Däremot har något fler handelsföretag problem. Fler svarar nu att de tappat försäljning än för två veckor sedan, om än inte lika stora ras som tidigare. Men samtidigt som det finns vissa handlare som har det tungt, svarar omkring 30 procent att de har högre intäkter nu än normalt.

– Det är en ganska tydlig förbättring, säger Fredrik Johansson Tormod på Konjunkturinstitutet. Framför allt är det detaljhandeln som har gått bra, medan hotell- och restaurangföretagen fortfarande upplever stora problem, säger Fredrik Johansson Tormod.

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer