Samhälle

Det här vet vi om omikron – nya mutationen av coronaviruset

En nyupptäckt mutation av coronaviruset drar åt sig uppmärksamhet från alla håll. Detta vet vi just nu om viruset och spridningsläget:

Publicerad

• Världshälsoorganisationen (WHO) har gett den nya virusvarianten namnet omikron. Organisationen säger i ett uttalande att preliminära data tyder på att omikron innebär högre risk för återinfektion än andra virusvarianter. WHO har klassat mutationen som "oroväckande", vilket är den högsta riskklassen, tillsammans med alfa, beta, gamma och delta.

• Den nya mutationen upptäcktes först i Sydafrika och Botswana. Ytterligare fall har konstaterats i Hongkong och Israel. I Europa har fall konstaterats i åtminstone Belgien och Storbritannien. Även Tyskland har misstänkta fall. Till och med den 26 november hade drygt 100 fall konstaterats, varav majoriteten i den sydafrikanska provinsen Gauteng.

• På fredagskvällen kom EU:s medlemsländer överens om att skyndsamt stoppa resor från Sydafrika. Unionen uppmanar medlemsländerna att "testa och sätta alla inresande passagerare i karantän".

Omikron visar fler mutationer

• Omikron uppvisar betydligt fler mutationer än tidigare varianter. Enligt Africa Center for Disease Control finns drygt 30 av dessa i de så kallade spikproteinerna som används för ta sig in i kroppens celler och utgör måltavlan för majoriteten av vaccinen mot covid-19.

• På den så kallade ACE2-receptorn, den del av spikproteinet som först kommer i kontakt med cellen, har den nya varianten tio mutationer, rapporterar BBC. Beta- och deltavarianterna har, som jämförelse, tre respektive två.

• Vissa av mutationerna i omikron har upptäckts i tidigare varianter och har kopplats till en ökad förmåga för viruset att smitta och ta sig förbi immunförsvar. WHO räknar med att det kommer att dröja flera veckor innan man har en tydlig bild av varianten.

Modernas vaccin kan fungera sämre mot omikron

• EU:s smittskyddsmyndighet ECDC säger att det finns "mycket hög risk" för att varianten kommer att spridas i Europa. På lördagen har inga fall av omikron ännu upptäckts i Sverige, men Folkhälsomyndigheten följer noga utvecklingen.

• Bioteknikföretaget Biontech som, tillsammans med Pfizer, tagit fram covid-19-vaccin har inlett studier av hur den nya mutationen reagerar på vaccinet. Biontech räknar med att kunna presentera data inom två veckor.

• Johnson & Johnson och Moderna har bägge meddelat att deras vaccin kan fungera sämre mot omikron, men att de arbetar med att ta fram uppdaterade versioner – något som de säger kan ta 100 dagar.