Det här vet vi om nya virusmutationen av coronaviruset

2020-12-21 08:41  
Inget tyder på att de vaccin som utvecklats inte skyddar mot muterade coronavirus. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Den uppges vara 70 procent mer smittsam och har lett till att flera länder stängt gränserna mot Storbritannien. Detta är vad vi det om den nya virusstammen VUI 202012/01.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppger att den nya varianten av coronaviruset ‒ som kallas VUI 202012/01 ‒ är 70 procent mer smittsam.

Men Folkhälsomyndigheten manar till viss försiktighet vad gäller siffrorna.

Resultaten "är fortfarande preliminära och ytterligare analyser pågår i Storbritannien för att bekräfta resultaten", skriver myndigheten på sin hemsida.

Läs mer: ”Vaccinen får inte bli stående någonstans”

"Det är därför för tidigt att säkert säga om den nu identifierade virusvarianten är mer smittsam, och i sådana fall hur mycket, men inget tyder på att den skulle ge en allvarligare sjukdom hos de som drabbas."

Alla virus muterar

Uppgifterna om ökad smittsamhet har väckt oro i ett redan hårt drabbat Europa. Men att virus muterar är i sig ingenting konstigt, tvärtom.

Virus förändras ständigt genom mutationer. De virusvarianter som är mest anpassade för att överleva ‒ vilket inte är samma sak som att de är farligare för människor ‒ konkurrerar ut andra varianter.

Läs mer: Massvaccinering väntar i Sverige – här är den svaga punkten

Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, kan coronaviruset ha muterat upp till 10 000 gånger sedan det upptäcktes i Kina för ett år sedan.

Dessa mutationer har inte på något avgörande sätt förändrat hur viruset fungerar. I dagsläget tyder heller enligt Olsen ingenting på att de vaccin som utvecklats inte skulle skydda mot den nya coronavarianten.

Finns i flera länder

I Sverige dominerar sedan oktober virusvarianten B.1.177, som också är vanligast i resten av Europa. Men fall av VUI 202012/01 har rapporterats från bland andra Danmark, Nederländerna och Belgien.

Folkhälsomyndigheten utesluter inte att den nya coronavarianten redan finns i Sverige och kommer att sätta in åtgärder "som syftar till att identifiera den muterade covid-varianten hos personer som anländer från Storbritannien".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer